Man föds till säljare, sägs det ibland. Men det är så klart fel – bakom de lyckade affärerna finns alltid genomtänkta strategier och en hel del hårt slit. Här är 15 egenskaper och arbetssätt som gör dig till en sjuhelsikes säljare!

Att beskriva vad som kännetecknar “en sann säljare” är ingen lätt uppgift. Men jag ställde ändå den frågan till mig själv och några kollegor för att avliva den sega myten om att vissa föds till säljare. Så, varsågod – här är 15 egenskaper och arbetssätt du kan utveckla (eller bara checka av?) för att bli en sjuhelsikes säljare:

1. Du arbetar målmedvetet

Att beta av säljaktiviteter bara för att göra dem är inget du sysslar med. Nej, som sann säljare har du alltid dina ”eyes on the price” och arbetar målmedvetet utifrån dina säljmål.

2. Du har koll på dina aktiviteter

Kalla samtal. Pitchar. Möten. Offerter – och så vidare. Du har koll på alla aktiviteter som du behöver göra för att stänga en affär och är mer än välbekant med din hit rate.

3. Du behåller fokus

Oavsett om du följer en upplagd plan eller lyssnar på magkänslan, har du fokus på din uppgift och relation till kunden. Inga plötsliga infall här inte.

4. Du är villig att göra det ”tuffa” jobbet

Som en sann säljare vet du att det krävs tuff kallringning, obligatorisk administrationstid och andra mindre kul saker för att få smaka vinstens sötma. Och du har givetvis inget emot att kavla upp ärmarna.

5. Du är social

Att hantera olika typer av människor är inga problem för dig. Tur det, för det betyder att du kan sälja mer till fler!

6. Du arbetar effektivt

Eftersom du arbetar målmedvetet för att nå din siffra har du så klart koll på hur effektivt du arbetar och strävar efter att optimera dina dagar.

Det kan handla om att lägga stora uppgifter på morgonen för att du är som mest fokuserad då, utnyttja din restid eller att avsätta specifika mejltider för att undvika ”switch-cost” – du tänker (och gör) effektivitet.


Stäng fler affärer, snabbare

  • 360 graders vy över kunderna med ERP-koppling och all kunddata samlad.
  • Kampanjhantering för mässor, utskick och andra marknadsaktiviteter.
  • Effektiv säljstyrning med klassificering och potential på kunderna i en enda vy.
  • …och mycket mer.

Upptäck Lime CRM


7. Du är ambitiös

”Good enough” är inget motto du jobbar efter. Man måste ju sikta mot stjärnorna för att nå dem, eller hur?

8. Du gillar att tävla

Det är inget ”måste” att ha en vinnarskalle för att jobba som säljare. Men det faktum att du tycker om att jaga försäljningsmål och tävla mot dina kollegor ökar onekligen sannolikheten för att du ska bli riktigt grym. Så fram med hornen och kör!

9. Du vill hjälpa dina kunder

En sjuhelsikes säljare är inte en person som kör sitt eget race. Nej, du som verkligen lyckas som säljare vill genuint hjälpa dina kunder. Du ser kunderna, hör kunderna och känner kunderna.

10. Du är nyfiken och hungrig

Nyfikenhet och en vilja att lära sig mer – det är du i ett nötskal. Du är nyfiken på dina kunder, på företag i allmänhet och din egen utveckling i synnerhet. Det är det som gör dig till en sann säljare.

11. Du skapar förtroende

Ingen vill göra affärer med skumma typer. Därför ser du till att skapa professionella relationer som bygger på förtroende och tillit.

12. Du tänker långsiktigt

Det tar tid att bli en sjuhelsikes säljare och snabba genvägar är inget du pysslar med. Du tänker långsiktigt och sätter inte relationer på spel för kortsiktiga vinster. Punkt.

13. Du upplevs som (och är) trovärdig

Att vända kappan efter vinden är inget som du sysslar med, om du är en sjuhelsikes säljare. För du måste ju upplevas som (och vara) trovärdig för att vinna affärerna. Som sagt, ingen gillar skumma typer 
(punkt 11).

14. Du följer upp och gör vad du lovat

Ta fram offert, ringa upp senare eller leverera en rapport – du har full koll på vad du lovat att göra och ser till att följa upp i tid. Du överlevererar gärna för att ge en positiv överraskning.

15. Du har RMI – rätt mental inställning

Slutligen, så har du den mentala inställningen som krävs för en sjuhelsikes säljare. Kort och gott handlar den om en sak: att hela tiden sträva uppåt och aldrig ge upp!

Detta inlägg publicerades ursprungligen på lime-go.se